logga5 röd                                         - för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Deep Purple

Deep Purple kommer utan Thin Lizzy

 

YSTAD. Hårdrocksbandet Deep Purple kommer till Öja i sommar utan det irländska hårdrocksbandet Thin Lizzy. Det ryktas att banden blivit osams under den pågående världsturnén. Häromdagen var det klart att de skulle uppträda tillsammans i Öja slottspark men än så länge är det bara Deep Purple som är bokat till den 9 augusti. I Ystad har man erfarenhet från tidigare avhopp, i somras fick konserten med ZZ Top ställas in på grund av sjukdom, men ägaren till krogen är positiv.

   – Deep Purple är ett band som lockar en bra och trevlig publik och vi jobbar på ytterligare ett band till den kvällen, säger Philip Liedberg. Sedan den inställda konserten i fjol har Kulturbolaget i Malmö arbetat med att hitta ett likvärdigt ersättningsband och i sommar blir det alltså äntligen av. Konserten hålls utomhus i slottsparken som rymmer uppemot 15 000 gäster. Deep Purple ger två konserter i Sverige, dagen innan Ystadspelningen framträder de i Linköping. Bandet bildades 1968 i England, året därpå bildades Thin Lizzy i Dublin. Deep Purple tillhör en av de stora 70-tals grupperna, vid sidan av Black Sabbath och Led Zeppelin. Om de någonsin kom med i Guinness Rekordbok som världens mest högljudda band är oklart, men deras största hit Smoke on the water har satt sina spår i rockhistorien. Efter några framgångsrika år upplöstes gruppen 1976 och medlemmarna gick vidare med band som Whitesnake och Rainbow. Idag är Deep Purple tillbaka som ett skivproducerande och flitigt turnerande band. 080131


 

Opera i radio – i datorn

 

 

OPERARADIO. Häromdagen började Malmö Opera sända operaradio på sin hemsida. Det är den frilansande musikjournalisten Fredrik Emmerfors som producerat inspelat material om operans uppsättningar och först ut är musikdramat Solome som har premiär nästa helg. Via datorn kan webbplatsens besökare lyssna på en intervju med Susanna Levonen som sjunger titelrollen Salome, Michael Weinius och Fredrik Zetterström som framför rollerna Herodes respektive Jochanaan. Det finns också intervjuer med regissörer och operans chefdirigent som är musikaliskt ansvarig för uppsättningarna, men då blir det samtal på engelska.

   På det här viset får operaintresserade en hint om arbetet bakom kommande föreställningar och ett och annat musikaliskt smakprov. Tyvärr är inte musikinslagen med de medverkande artisterna på Malmö opera, utan inspelningar från skiva. Operaradions musik ur Salome framförs av Wiener Philharmoniker under ledning av Christoph von Dohnányi, och med Catherine Malfitano som Salome. 080131

 

LILL ERIKSSON

Operaradio

 

NOFX

NOFX kommer till Sverige.

FOTO: FAT WRECK CHORDS

Punkfestival i frihamn

 

PUNK. Festivalerna Metaltown och Pier Pressure utökas i Göteborg med sommarens nykomling West Coast Riot. Det är en renodlad punk/hardcore-festival på en dag, den 26 juni, då ett femtontal av genrens främsta band spelar. På måndag släpps 1 000 biljetter till punkdagen där bland annat NOFX gör sin första Sverigespelning på fem år, ett återförenat Moderat Likvidation och ett annat stort svenskt band, Millencolin, medverkar också.

080130


Releasefest i Karlshamn

 

SKIVSLÄPP. Karlshamns stolthet när det gäller musikexport stavas Overdrive. Nu är metalbandet aktuella med ny platta. Skivan som heter Let the metal do the talking, släpptes i helgen över hela Europa och i mars går det att hitta skivan även i Japan. Bandet bildades redan 1980 i samband med verksamheten i den lokala musikföreningen Rockslaget. Bandet släppte då några album och har de senaste åren turnerat flitigt på klubbar och sydsvenska hårdrocksfestivaler. För att fira nya skivan samlades gubbarna på ett releaseparty i Karlshamn, men några nya spelningar i Sydsverige finns änn inte inbokade.

   – Vi har väntat med att börja jobba på spelningar tills skivsläppet är klart, förklarar gitarristen Janne Stark som dock lovar att nya framträdanden är på gång. 080129

Overdrive

 

Ung publik lärs att inte engageras

 

FORSKNING. Den unga publiken på teatern förväntas vara koncentrerad på föreställningens innehåll. Och så ska den sitta väluppfostrat passiv när skådespelarna agerar. I en ny avhandling menar doktoranden Anna Lund att publiken selekteras i skolan.

   – Förväntat stökig publik väljs ofta bort till förmån för en publik som beter sig som ”man ska”. Och om föreställningen är frivillig väljer den publik som selekteras bort också som regel bort sig själv.

 

Anna Lund

Anna Lund.

I sin avhandling, Mellan scen och salong, som läggs fram vid Växjö universitet om några dagar skriver hon om ungdomsteaterföreställningens tre grundpelare: teatern, publiken och skolan. Enligt Lund kan man ofta se hur dessa tre världar tillsammans upprätthåller ett ideal som både är traditionellt och förhärskande. Det verkar vara så att teatern skapar en föreställning utifrån sina egna konstnärliga ideal.

   – Man kan inte skylla på publiken när det inte fungerar. Det är samspelet mellan teatern, skolan och publiken som avgör hur mötet mellan scen och salong blir, säger Anna Lund och menar att många unga får lära sig att man inte förväntas engagera sig i det som sker på scenen.

Vad publiken betyder för teatern

Enligt teaterforskningen håller barn- och ungdomsteater i Sverige hög kvalitet vid internationella jämförelser och teater för den unga publiken har varit viktig i den svenska kulturpolitiken. Men oftast tittar man bara på vad teatern betyder för publiken. Nytt med den här forskningen är att den belyser hur den unga publiken förhåller sig till teatern och vad den egentligen betyder för teatern. En teaterföreställning planeras och förbereds långt innan den möter sin publik. Den skapas i sin egen miljö där egna ideal sätter ramen för hur föreställningen kommer att se ut och för hur den är tänkt att upplevas. Anna Lund har upptäckt att om den unga publiken inte reagerar som det är tänkt är det lätt att teatern uppfattar det som att publiken inte har de rätta erfarenheterna eller den rätta inställningen. Trots att föreställningen mycket väl kan ha gått hem hos publiken. 080129


Malmögitarrist ersättare i Hardcore Superstar

 

METAL. Hardcore Superstar’s gitarrist Thomas Silver meddelade häromdagen att han har tröttnat på musik och turnélivet. Tröttheten är så akut att han slutar i bandet med omedelbar verkan. Övriga bandmedlemmar respekterar hans beslut och enligt ett pressmeddelande skiljs de åt som bästa vänner.

 

Malmöspelning måste senareläggas

Men avhoppet kom just som bandets världsturné pågår för fullt. Den lovar man dock att fullfölja som planerat och tillfällig ersättare på turnén blir Vic Zino från Malmöbandet Crazy Lixx. De hade just avslutat en spelning i London som förband till Hardcore Superstar när Zino fick frågan om vikariatet som innebär att få följa med superstjärnorna till Australien, Japan och Finland. Crazy Lixxs KB-spelning som redan flyttats en gång får alltså skjutas på igen. Och så får Vic Zino ta ledigt från jobbet som sopgubbe, men han lämnar inte bandet i Malmö. Om ungefär en månad räknar Hardcore Superstars med att ha hittat en fast gitarrist. 080128

Vic Zino

FOTO: MARIE ÖHGREN


Filmen läker sår

FOTO: JEANETTE TRYGG

Film kan hjälpa i livskris

 

 

FORSKNING. Varför blir du så berörd av vissa filmer? En filmforskare vill studera den känslomässiga aspekten närmare, men kan redan nu säga att filmtittande kan vara ett sätt att bli solidarisk och att känna medkänsla. I en avhandling i religionssociologi som läggs fram i dagarna på Uppsala universitet undersöks själva filmupplevelsen hos publiken. Att se på film kan göra att man blir bättre på att hantera existentiella frågor, men även självbilden kan påverkas, åtminstone om man får tro den här mindre studien på området.

   – Det var lite överraskande och roligt att upptäcka att film kan ha en starkt positiv roll i människors självläkande processer, säger Tomas Axelson, universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap/religion vid Högskolan Dalarna.

Ingen vet hur stor påverkan

Tidigare forskning har belyst hur musik, tv och internet har varit viktiga resurser för människors meningsskapande och identitet.

   – Detta är ett spännande och förvånande nog väldigt outforskat område, fortsätter Tomas Axelson som menar att få studier har undersökt hur just film fungerar för publiken. I avhandlingen fokuserar han på under vilka omständigheter film kan vara en resurs för individers tankar kring existentiella frågor. Slutsatserna kommer från hans enkätstudie med 180 studenter, kompletterad med 13 uppföljande djupintervjuer där personerna får beskriva sina starkaste filmupplevelser. Kännetecknande för dessa var att de ofta identifierade sig med huvudkaraktären i sin favoritfilm. Föreställningarna om denna karaktär samspelade ofta med den egna självbilden. Och intervjuerna visar att en film får extra stor betydelse under vändpunkter i livet eller under en kris. Då kan en film till och med vara viktigare än sociala relationer.

   – I dessa fall går många hängivet in i filmen, utan att gardera sig. En film kan till exempel hjälpa till i hanteringen av sådant som man inte känner att man kan prata med någon om, säger Tomas Axelson. Men forskare som han behöver studera mer för att förstå hur filmer inspirerar till viktiga tankar om livet. Filmerna som intervjuerna handlat om är Weird Science (1985), Dirty Dancing (1987), Den siste kejsaren (1987), Änglagård (1992), Lejonkungen (1994), Léon (1994), Nyckeln till frihet (1995), Livet är underbart (1997), Fight Club (1999), The Matrix (1999), Sagan om ringen (2001, 2002, 2003), The Butterfly Effect (2004) och Så som i himmelen (2004). Om filmernas påverkan och intervjuerna berätta Axelson mer under filmfestivalen i Göteborg. 080123

 

LILL ERIKSSON

 

Tomas Axelson

Tomas Axelson.

FOTO: RUNAR ENBERG

 


 

The Chemical Brothers

The Chemical Brothers till Roskilde

 

DANCEMUSIK. De engelska dansmusikstjärnorna i Chemical Brothers spelar på Roskilde i sommar. Då lär house-, funk-, hiphop- och psykadelisk rock-hungriga återuppleva hits som ”Block Rockin’ Beats” och ”Setting Sun”. Och så blir det nytt förstås. Deras senaste platta We Are the Night, med hiten ”The Salmon Dance”, sägs vara bra underlag för ett högexplosivt musikaliskt kemiförsök i Roskilde. Andra band som nyligen skrivit på för festivalen är danska Efterklang, vars senaste platta beskrivs ha drag av både Radiohead och Pink Floyd. Östjysk rap blir det också i den danska musiksommaren med den hiphopande L.O.C, även han aktuell med ny platta i mitten av mars. 080122

 

FOTO: EMI MUSIC


 

In Flames hem till Metaltown

 

HÅRDROCK. En knapp månad efter hårdrocksfestivalande på ostkusten fortsätter headbangandet på västkusten. I slutet av juni är det nämligen dags för det årligt återkommande Metaltown i Göteborgs frihamn. Stadens stolthet In Flames spelar så klart på festivalen, liksom Norges black metal-hjältar Dimmu Borgir och Opeth som igår lades till programmet. In Flames släpper sitt nya album A Sense Of Purpose i början av april och är bokade på USA-turné tillsammans med Megadeth, Children of Bodom, Job for a Cowboy och High on Fire.

   Klara Metaltown-band sedan tidigare är finska Nightwish, Monster Magnet (US), Bullet For My Valentine (UK), Killswitch Engage (US) och de svenska banden Amon Amarth, Witchcraft och Nifelheim. Enligt arrangören kom första året 2004 cirka 5 000 besökare för att se 14 band på scen, i fjol spelade 20 band på tre scener inför 12 000 besökare. I år blir det en tvådagarsfestival med totalt cirka 30 band. 080118

 

 

 

 

In Flames

In Flames återvänder till hemstaden och Metaltown.

FOTO: THE AGENCY GROUP

 


Kulturarvet bevaras med hårdrocken
Hårdrocken sprider kulturarvet.

I en holländsk studie har man tittat på hur kulturhistoria spelar roll för vissa metalband och hur det används inom vissa metalstilar.

FOTO: LILL ERIKSSON

FORSKNING. Forskare vid holländska Wageningen University har tittat på betydelsen av historia och kulturarv när det gäller utvecklingen av hårdrock som musikgenre. Forskningen visar att dåtida kultur kan spridas bland människor genom okonventionella metoder. Många band använder just detta som en inspiration och för att forma en gemensam identitet bland fans och musiker. Särskilt så kallad black metal och i den närliggande vikingametalen syns kulturarvet som mest enligt studien. Inom dessa genrer berättas ofta historier och den historiska känslan uttrycks i artisternas image och framträdande på scen.

   Metoden man använde inkluderade analys av musiken, låttexter, framträdande, mode och intervjuer med musiker och experter på metalområdet. Studien fokuserar på fem olika metalstilar i Europa; den tidiga från 1960-70, brittisk heavy metal (1980-talet), svensk death metal (1990-talet), norsk black metal (1990-talet) och folk metal (1990-talet). Hela resultatet går att läsa på universitetets hemsida. 080118


Oskyldig tills dom faller?

 

Vad tycker du? Ge Din syn på kändisbevakningen!

 

YSTAD. Ett massivt mediauppbåd, med ett stort antal tidningar, radio och tv på plats i lilla Ystad. Det gäller inget glittrigt evenemang av storstilat format, utan en våldtäktsrättegång mot en känd svensk artist, ännu ej dömd, men vars namn fyllt rubrikerna de här dagarna.

   Hur har sydsvensk media resonerat om hur rapporteringen från Ystad tingsrätt ska ske?

   – Vi namngav artisten först efter det att denne själv gått ut i den ena och sedan i den andra kvällstidningen och själv polemiserat mot det svenska rättsväsendet, säger Peter Melin, ansvarig utgivare på Sydsvenskan.se.

 

Samhällelig relevans?

Text-tv däremot har valt att inte namnge artisten, samma bedömning har Sveriges Radio gjort, även om lokalreportern på P4 råkade nämna artistens förnamn i slutet av inslaget i går eftermiddag.

   – Det var inte meningen. Vi har bestämt att inte avslöja artistens namn, säger Magnus Quick som är kanalchef på SR P4 Malmö. Han tycker inte det finns något allmänintresse att avslöja en känd artists identitet innan dom fallit. Allmänheten syntes knappt till utanför tingsrätten. Men vad betyder egentligen allmänintresse? Det är inte detsamma som ett stort intresse eller nyfikenhet från allmänheten. Det måste finnas en samhällelig relevans för att man ska tala om allmänintresse. Igår eftermiddag kollapsade artisten i samband med ett vittnesmål om konserttillfället 1999 då våldtäkten misstänks ha ägt rum. På måndag återupptas rättegångsförhandlingarna. 080117

 

LILL ERIKSSON

 

Vad tycker du? Ska misstänkta artister hängas ut i media? Ge dina synpunkter här!

 


Hellström till Way Out West

 

FESTIVAL. Nu är årets Way Out West-festival i Göteborg spikad. Det blir två dagar, 8 och 9 augusti i Slottsskogen, men också klubbspelningar runtomkring i staden som inleds redan dagen innan. Bokningsprocessen är långt ifrån klar, men några av artisterna som kommer att spela i Göteborg de här dagarna presenterades idag.

 

Utländskt och helsvenskt

Dessa är amerikanska Yeasayer, portugisiska bandet Buraka Som Sistema som spelar afrikansk techno och indielirarna Okkervil River från Texas. Största nyheten är dock svensk Håkan Hellström som spelar och sjunger på hemmaplan. Dessförinnan den 26 mars släpper han sin nya skiva.

080116, uppdaterad 080117

Håkan Hellström

Håkan Hellström till Way Out West i början av augusti.

FOTO: BERNDT WENNEBRINK

 


 

Strömstedt startar hemmave’

 

och får lite extra skjuts inför deltävlingen i Karlskrona

 

MUSIKFESTIVALEN. Idag presenterades de sista fyra bidragen som SVT som brukligt hållit lite längre på. Jokrarna som kompletterar startfältet för årets melodifestival är Niklas Strömstedt, Eskobar, Johnson & Häggkvist och Amy Diamond. Att vara joker betyder egentligen inget särskilt, men det brukar vara väl etablerade artister, som i och med den särskilda presentationen får lite extra publicitet inför tävlingarna.

  – Det innebär inget alls, bara att man inte är med i den första uttagningen. När man väl blivit uttagen, i stora uttagningen eller som joker så finns det ingen skillnad längre. Alla tävlar på samma villkor, förklarar Helena Brodén på SVT Kommunikation. Jokern i syd är skånepågen Niklas Strömstedt som framför sitt bidrag i Karlskrona den 1 mars. Han bor sedan många år i Stockholm har vant sig vid att bli insorterad i facket för ”hopplösa romantiker”. Själv säger inte upphovsmannen för många ord om bidraget ”För många ord om kärlek”.

  – Två minuter och femtionio sekunders upptempopop där vers och refräng fått varsin tonart och texten sin alldeles självklara plats mitt emellan hjärta och smärta. 080115

 

LILL ERIKSSON

Niklas Strömstedt

För många ord om kärlek tänker Niklas Strömstedt framföra i Karlskrona den 1 mars.

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

 

Deltävling 4 – Karlskrona, den 1 mars 2008

 

Bidragets titel: För många ord om kärlek
Upphovsman: Niklas Strömstedt (t & m)
Artist: Niklas Strömstedt

 

Bidragets titel: If I Could
Upphovsmän: Pontus Assarsson (m & t), Jörgen Ringqvist (m & t), Lisa Troedsson-Lundin (m & t), Caisa Troedsson-Lundin (m & t), Anna Törnqvist (m & t), Malin Törnqvist (m & t)
Artist: Calaisa

 

Bidragets titel: Pame
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Henrik Wikström (m)
Artist: Daniel Mitsogiannis

 

Bidragets titel: Hur svårt kan det va?
Upphovsmän: Johan Fransson (m & t), Tobias Lundgren (m & t), Tim Larsson (m & t)
Artist: Linda Bengtzing

 

Bidragets titel: I lågornas sken
Upphovsmän: Lina Eriksson (m & t), Mårten Eriksson (m & t)
Artist: Nordman

 

Bidragets titel: That Is Where I’ll Go
Upphovsmän: Christian Antblad (m & t)
Artist: Sibel

 

Bidragets titel: Ingen mår så bra som jag
Upphovsmän: Sebastian Fronda (m & t), Thomas Thörnholm (m & t), Michael Clauss (m & t)
Artist: Fronda

 

Bidragets titel: Hero
Upphovsmän: Fredrik Kempe (m & t), Bobby Ljunggren (m)

Artist: Charlotte Perrelli

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan störst på Idrottsgalan

 

 

Wissman utan pris, men Zlatan kammade hem två

 

SPORT. Malmösonen Zlatan Ibrahimovic blev Idrottsgalans stora vinnare i år. Han vann både folkets röster, när han tog hem Jerringpriset, och blev årets manliga idrottare. Det sistnämnda priset fick Ibrahimovic för sin ”teknik, briljans och spelsinne i liga och landslag”.

   Anja Pärsson blev årets kvinnliga idrottare efter bragden med tre alpina VM-guld, VM-silver och VM-brons. Årets lag blev Mixstafettlaget i skidskytte som tagit VM–guld. Helsingborgssprintern Johan Wissman blev utan pris på galan igår och får nöja sig med Skåneguldet som han tilldelades vid årsskiftet. 080115

 

 

Malmöfödde Zlatan Ibrahimovic tilldelades både Jerringpriset och utmärkelsen Årets manliga idrottare på Idrottsgalan igår.

FOTO: INTER.IT


EFTERLYST:

Tryffelgrisen Carmen

 

EFTERLYST. Tryffelgrisen Carmen som deltagit i flera av sommarens evenemang kring tryffeljakt i Skåne är försvunnen. Grisen som är brunstig är borta sedan i lördags och letar troligen efter en partner. Igår sågs Carmen i Gamla Bo, intill E23, där hon välte upp en gräsmatta och åt pioner. Tomtägaren klappade grisen innan den vandrade vidare. Nu är Carmen efterlyst hos polisen i Höör och rör sig kanske i området längs Ringsjöarnas sydstrand.

   – Hon är tam och mycket sällskaplig. Hon söker sig till trädgårdar och människor för att hitta föda, meddelar ägaren Christina Claesson i Tjörnarps Kyrkby och uppmanar människor som stöter på grisen att ge den flingor, äpplen eller nötter för att locka henne till ett ställe där hon kan äta medan ägaren kontaktas. Carmen är ett och ett halvt år gammal och stor som en motorcykel. Pälsen är svart- och vitbrokig, öronen stora som kålblad som sticker rätt upp. I vänster öra sitter en gul plastbricka med genbanks-reg.nr.SE012766. Ägaren kan nås på telefon 0702-779244 eller 0413-34184. 080114

 

 

 

 

 

 

Carmen

Har Carmen hittat tryffel eller kanske en partner? Grisen är efterlyst då den varit försvunnen sedan i lördags.

FOTO: CHRISTINA CLAESSON

 


 

 

Hazy/Dizzy

Hazy/Dizzy, svenska tributmästare 2007.

FOTO: EVENT & MEDIA PROD.

 

Ingen tribututtagning i Skåne

 

Upp till kamp mellan svenska tributband. Men i år blir det ingen uttagning i Helsingborg.

 

TÄVLING. Imorgon är det sista dagen för landets alla tributband att anmäla sig till största rockbandstävlingen som görs nationellt. Det är för fjärde gången som Sweden Rock i Sölvesborg arrangerar kampen mellan 80-90 olika band som alla hyllar en känd grupp genom att försöka låta och se ut som originalet.

   Efterapningarna av till exempel Kiss, Guns N Roses, Imperiet, Pink Floyd, och Iron Maiden görs i regionala deltävlingar under mars-maj i Borlänge, Göteborg, Karlstad, Uppsala, Växjö, Stockholm och Östersund. I år har man dragit ned åtta uttagningar till sju och deltävlingen i Helsingborg är borttagen. Där arrangeras en konkurrerande tävling, Popkorn, som vänder sig till oetablerade nordvästskånska rockband.

   – Förra året körde vi tävlingen där på nåder, eftersom man skulle köra igång med nattklubben samma kväll direkt efter, berättar SRF:s projektledare Peter Löfberg som inte heller fick napp i Malmö.

   Den 3 och 17 maj får de sju tributbanden åka till Stockholm för semifinaler. Det svenska mästerskapet avgörs i juni på Sweden Rock Festival utanför Karlskrona. Där får det segrande bandet, liksom regerande mästarna 2007, Emmabodabandet Hazy/Dizzy (Ac/Dc), ge en egen konsert. Ytterligare två spelningar inför större publik inkluderas i prispotten. 080114

 

LILL ERIKSSON


 

Sydlig världscupstävling i fälttävlan

HÄSTSPORT. Det blir Malmö stad som på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet och ridsportens internationella organisation FEI ska anordna världscupstävling i fälttävlan även i år. Till tävlingen räknar man med att en stor del av världseliten kommer. Fälttävlan är en triathlontävling, där män och kvinnor tävlar på lika villkor i de tre momenten; dressyr, terrängprov och banhoppning. Banan på Ribersborg är internationellt känd – sportsligt sett som en utmanande bana, men också för sitt läge nära både hav och stad. Ett flertal föreningar är med och arrangerar underhållningen, bland annat blir det uppvisningar och tävlingar även med hundar och kaniner. För att få riktigt mycket publik kommer ingen entréavgift att tas ut.

   Den internationella tävlingen, Malmö City Horse Show, som blir den största i Skandinavien hålls på Ribersborg i Malmö den 24-25 maj. Här har internationella tävlingar i fälttävlan gått av stapeln sedan 2000, men nytt för i år är att staden nu står som huvudarrangör för arrangemanget, efter ett bidrag på 1,6 miljoner kronor från kommunen. 080114

Malmö Horse Show

Världseliten på hästryggen kommer till Skåne innan sommaren.

FOTO: ANTON GRANHUS

 


Politiker vill se bredare utbud på Malmöoperan

 

OPERA. Snart ska kulturnämnden i Malmö teckna ett uppdragsavtal på fyra år med Malmö opera och musikteater. Men Rolf Tufvesson (kd), kulturnämndsordförande i Region Skåne som äger bolaget tycker teatern drar för lite publik.

Chritopher Dominique

Operan håller inte med att utbudet är för smalt. Dessutom kompletteras nu med lunchmusik då pianisten Christopher Dominique underhåller i operans grill. Start redan idag med violinisten, Linda Sunesdotter, som blandar klassiskt med jazz.

FOTO: RICKARD ALMÉR

 

Förra året kom knappt 90 000 personer till föreställningarna på Stora scenen, vilket är lågt jämfört med tidigare år. Tufvesson menar att det gångna årets publiktillströmning kunde ha varit bättre, det är viktigt eftersom operan får nästan 170 miljoner i offentliga anslag. Det är inte brukligt att politiker lägger sig i diskussioner om en repertoar, men enligt uppgift från Sveriges Radio, P4 tycker inte Tufvesson att han gör det. Operachefen Lars Tibell tycker att utbudet är en fråga mellan honom och styrelsen. Den står bakom Tibells val av repertoar, därmed menar Tibell att uppdraget, att framföra musikdramatik i hela dess bredd, utförs väl.

 

Opera på lunchen

Operan spelar allt från en sällan uppförd Puccini-opera som La Fanciulla del West och klassiker som Strauss’ Salome till folklig musikal av typ Zorba och Lloyd Webber-musikalen Jesus Christ Superstar.

   – Vi beställer och uppför nyskrivna operor som Jonas Forssells Träskoprinsessan och Döden och Flickan och uppför moderna och engagerande musikaler som Blodsbröder och Broadwaysuccén Spring Awakening. Dessutom har vi Sveriges och Europas enda fasta barn- och ungdomsverksamhet för musikdramatik och uppför också klassiska orkesterverk av Tjajkovskij, Sibelius och Mozart, berättar pressansvarig Catarina Ek. Från och med idag kompletteras utbudet även med lunchmusik på fredagar i operans grillrestaurang. Det är pianisten Christopher Dominique som bjuder in en gästartist för konsert vid grillens Steinwayflygel. Där utlovas en varierad repertoar med allt från opera till rock n’ roll. Inbokat längre fram finns operasångerskorna Suzanne Flink, sopran, och Karin Gudbrand, mezzosopran men då med Elena Jordan vid flygeln för att framföra sånger av bland andra Jaques Offenbach. 080111

 

LILL ERIKSSON


Framåt för Skånefilm

 

 

NOMINERING. Skådespelaren Nic Schröder från Helsingborg kan bli en av årets Guldbaggevinnare. Han är nominerad i kategorin "Bästa manliga biroll" för sin roll i Robert Lillhongas film Hata Göteborg. Övriga nominerade i klassen bästa manliga biroll är Dan Ekborg för sin roll som Ulf Enecke i Se upp för dårarna och Hassan Brijany för rollen som Halims pappa i filmen Ett öga rött.

 

Robert Lillhonga

Robert Lillhonga.

FOTO:SONET FILM

 

Filmnamn blev hotfullt

För exakt ett år sedan hotades Helsingborgsregissören Robert Lillhonga för filmtiteln Hata Göteborg. Han tog det då med ro och hoppades att känslorna skulle lugna sig när filmen visats. Det gjorde dom och filmen fick ett positivt mottagande.

 

Nic Schröder

Helsingborgaren Nic Schröder är nominerad för guldbagge efter insatsen i filmen Hata Göteborg. FOTO: SONET FILM

 

Nu har han en ny film på gång, en dramakomedi som ska utspelas i Helsingborgstrakten, Båstad och Köpenhamn. Inspelningen beräknas påbörjas framåt sommaren. Sedan Hata Göteborg–filmen har Lillhonga hunnit med en dokumentär om uteliggarna som är med i teatergruppen Stumpen i Helsingborg. Den ska visas tre gånger på Göteborgs filmfestival den 25 januari. 080109


New York-opera utsåld i Tomelilla

OPERA. Direktsändningen av Romeo och Julia från Metropolitan i New York i december gav publikrekordet 3 392 besökare på svenska biografer. Succén följdes av Hans och Greta på nyårsdagen, och på lördag visas Macbeth – som redan är utsåld i skånska Tomelilla.

   – Det är ett stort publikintresse för Shakespeares klassiker. På ett par platser, Tomelilla och Västerås är det redan utsålt, säger Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parker. I Sydsverige visas den även i Båstad, Gislaved, Lammhult, Malmö, Mörrum och Osby.

 

Live i tolv länder

Det är James Levine som dirigerar den nästan tre timmar långa operan. Barytonen Lado Ataneli gör den våldsamma huvudrollen och basbarytonen John Relyea spelar den undergångsdömde Banquo. I övriga roller syns Željko Lucic och Andrea Gruber. Föreställningarna från Metropolitan filmas med 15 kameror och visas live i HD-kvalitet, i tolv länder runt om i världen. Längre fram i vår visas mer opera, bland annat Tristan och Isolde och La Bohème, även dessa direktsända från Metropolitanoperan i New York. 080110

Macbeth

Shakespeares Macbeth är en tragedi från omkring 1606. Den bygger löst på krönikor om Macbeth, kung av Skottland. Tragedin tillkom strax efter Jakob I uppsteg på Englands tron och handlar om faran med maktbegär och vänners svek.

FOTO: KEN HOWARD/METROPOLITAN OPERA

 


 

Svenska Akademien pausar, men syns ändå

 

MUSIKFILM. Ett händelserikt år med ny skiva och nya turnéer är till ända för Landskronabandet Svenska Akademien. Den som missade konserterna förra året får vänta ett bra tag till nästa chans, för bandet kommer med all sannolikhet inte att turnera det här året. Svenska Akademien tar ett sabbatsår. Men vid Göteborgs Filmfestival i månadsskiftet syns bandet trots allt – och då på film. Det är före detta Landskronabon Tomas Olsson och Bengt Andersson som regisserat filmen och för filmfotot svarar fotografen Thomas H Johnsson, även han välbekant i reggaestaden.

Thomas H Johnsson

Thomas H Johnsson.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Svenska Akademien

Svenska Akademien tar ett sabbatsår, men tänker inte sitta tysta och snälla under tiden.

FOTO: JENS NORDSTRÖM

Hur kom det sig att det blev filmfoto för din del?

   – Det bara blev. Jag blev tillfrågad, och sen körde jag på, bara gjorde det. Det är ju inte så komplicerat, berättar han för eventnews. Just nu arbetar han med två utställningar; En Blues från Landskrona som öppnar på Landskrona Museum den 3 februari och projekt Nordbor som öppnar i Köpenhamn den 9 mars.

 

Dokumentär om Landskronapunkare

Film om skånska band är inte alls något nytt för Johnsson.

   – Filmen Back at the front, om punkbandet The Negatives, som jag gjorde för några år sedan kommer antagligen att visas under Musicdokfestivalen i Malmö och Stockholm till våren. Det känns kul, för filmen är riktigt bra om jag får säga det själv. En av de bästa prylar jag gjort, fortsätter han. Kommer du göra fler filmer framöver?

   – Jag är alltid öppen för nya projekt. Och fick faktiskt precis en förfrågan om ett filmfotojobb i Kenya till våren. Får se hur det blir med det. Annars är jag riktigt sugen på att arbeta med skivomslag, säger Thomas som gillar det eftersom det är ett väldigt kreativt arbete. Han har arbetat med en del sådana under åren, och det är bland de roligaste uppdragen han haft tycker han eftersom han då ofta får fria händer. Vad är du då, filmare eller fotograf?

   – Filmfoto är en större process, rent fysiskt alltså, det är sladdar och mikrofoner överallt, skiftande ljusförhållanden, människor som springer i vägen, mer att hålla reda på helt enkelt. Stillbildsfotot är enklare, då är det bara jag. Jag ser mig själv mer som stillbildsfotograf än filmfotograf, även om det ena inte utesluter det andra. Men framförallt ser jag mig som Thomas. 080109

 

LILL ERIKSSON

…Om sakernas tillstånd, är ett väl använt begrepp i Svenska Akademiens låttexter. I filmen får man följa bandets vardag, i replokalen, på scen – ja nästan överallt. Tittarna får följa reggaebandet på en resa genom Sverige från hem till turnéliv, från bitterhet till hopp, från verklighet till vision. Bandet säger sig vilja sätta kärleken och människan först och hitta alternativ till utseendefixering, konsumtionshets, kändisar och politiskt tomrum. I filmen möter man också bandets publik som söker mening i en förvirrad tillvaro, som letar nya influenser och annorlunda röster. Svenska Akademien har fram tills nu uppträtt flitigt runt om i landet och spelar musik med starkt socialpolitiskt engagemang. Det är just detta engagemang, som 1970-talets progg- och punkmusik står för, som är filmens utgångspunkt. Filmen har världspremiär på Göteborgs Filmfestival i slutet av januari.


Levengood – ”good” på att le

 

 

Synskadade: Mark har snällaste rösten i Sverige

 

RÖSTOMRÖSTNING. Föreläsaren och programledaren Mark Levengood har Sveriges snällaste röst. I alla fall om Sveriges synskadade får välja. Skådespelerskan Katarina Ewerlöf och sångerskan Helen Sjöholm kom på delad förstaplats i omröstningen om landets vackraste röst.

   – Jag känner mig verkligen hedrad. Privat är jag en rätt snabb och hetsig person, men jag har utbildat mig i att tala lugnt och verkligen artikulera i officiella sammanhang, säger Mark Levengood som kan ses som konferencier och föreläsare vid flera olika typer av evenemang i Sverige.   

 

Maud och Aschberg låter arga

Omröstningen gjordes bland Synskadades Riksförbunds 13 000 medlemmar och har pågått hela hösten. De fick rösta fram Sveriges vackraste, snällaste och argaste röster. Att Mark Levengood har Sveriges snällaste röst tyckte mer än var femte röstande. Ulf Elfving och Astrid Lindgren var andra som också ansågs ha snälla röster. Jämnare var det i kategorin med vackraste rösterna. Helen Sjöholm och Katarina Ewerlöf delade på förstaplatsen, tätt följda av skådespelaren Rikard Wolff och sångerskan Sofia Kjellgren. Landets argaste röster står männen för. De synskadade tyckte att tv-programledaren Robert Aschberg lät argast, tätt följd av skådespelaren Mikael Persbrandt och utrikesminister Carl Bildt. Näringsminister Maud Olofsson har Sveriges argaste kvinnoröst. 070109

Mark Levengood

Mark säger sig själv förverkliga sina drömmar – är det därför han låter så snäll? När han föreläser vid olika evenemang talar han om att våga anta utmaningar och att sätta upp mål för framtiden, men att man inte får vara rädd att ändra på dem.

FOTO: STELLAN HERNER

 


Ny bas för Helsingborgsfestivalen - igen

 

Olle Anderberg lämnar festivalen efter ett år - Susann Torgander tar över

 

NYTT JOBB. Januari månads snålblåst biter kallt, men det hindrar inte arbetet med sommarens största evenemang i Helsingborg. Arbetet är redan i full gång och idag utsågs också en ny projektledare, Susann Torgander, som tidigare arbetat med Malmöfestivalen.

   – Jag är mycket entusiastisk inför att börja jobba med Helsingborgsfestivalen. Både festivalen och stadens evenemangsarbete är i en intressant utvecklingsfas som jag ser fram emot att få medverka i. Dessutom gillar jag verkligen Helsingborg och ser fram emot att lära känna staden och människorna som bor och verkar där, säger hon och meddelar också att hon kommer att bo både i Malmö och Helsingborg.

Susann Torgander

FOTO: HELSINGBORGS KOMMUN

Olle tror inte på kommunalt

Susann lämnar sitt nuvarande arbete på arrangemangsenheten på Gatukontoret i Malmö, för att börja i Helsingborg den 1 februari. I Malmö har hon arbetat med festivaler sedan 1994, bland annat som säkerhets- och trygghetsansvarig. Hon har också arbetat som projektledare för Valborgsfirande i Pildammsparken och Vinterland i Folkets Park.

   Helsingborgsfestivalen har tagits över av kommunen sedan i januari förra året. Sedan dess har cityföreningens Olle Anderberg ansvarat för evenemanget. Dåvarande festivalgeneralen Olle Larsson fick därmed lämna sin plats åt honom för att istället arbeta fullt ut med Landskronakarnevalen. Han tror inte det är så lyckat att sköta festival kommunalt och är tveksam till förra sommarens badtema.

   – Jag tror det är en fara att göra som i Helsingborg, med nya tema och så. Människor vill känna igen sig, säger han. Olle Anderberg som alltså också lämnar posten byter stad med Susann när han börjar arbeta i Malmö med centrumutveckling. Nu återstår att se hur Torgander ska leda kommunens sextonde festival, den andra i kommunal regi. Festivalen kommer att ligga kvar samma tredagarshelg under 2008, alltså den 24-26 juli. 080108

 

LILL ERIKSSON


 

Miljoner till kulturen men få i syd

 

BIDRAG. Nu är det klart vilka sysselsättningsskapande åtgärder som kan göras inom kulturområdet i Sverige. Syftet med pengarna är att stödja vård, bevarande och tillgängliggörande av föremål, samlingar och arkivalier, så några konkreta nya kulturevenemang ska man nog inte hoppas för mycket på. Totalt får de svenska projekten dela på 73 miljoner från staten som tror kulturen därmed ska få drygt 200 årsverken. Bidragen ges för kostnader för personer som anställs med högst 30 000 kr per månad och anställd. Samtliga projekt som fått bidrag denna gång inleddes under 2006 och 2007 och har fått accesstöd tidigare. Alla har enligt Kulturrådet bedömts väl motsvara de krav som ställs på bidragsmottagare och har haft en god sysselsättningseffekt.

 

Mest pengar norröver

Men de stora projekten – sett till antalet förväntade anställda – som nu får fortsatt stöd finns inte i Sydsverige, utan i Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Jämtland. Bidrag har fördelats till sammanlagt 138 projekt inom områdena scenkonst, arkiv, bibliotek, hembygdsrörelsen, musei- och kulturmiljöområdet. I syd handlar det främst om internetsatsningar, som Landsarkivet i Lund som får totalt 720 000 kronor och Malmö kulturförvaltning som får 360 000 kronor för att bland annat Sydsveriges historiska befolkning ska läggas ut på Internet. På det sydsvenska scenkonstområdet ser det väldigt klent ut med kulturbidrag, däremot får museerna i Blekinge, Helsingborg, Kalmar, Landskrona Malmö, Småland, Ystad och Österlen dela på cirka fyra miljoner kronor. 080108

Österlens museum

I det gamla sädesmagasinet Hafreborg mitt i Simrishamn, är Österlens museum inrymt. Nu får det 300 000 kronor för att lägga ut bygdens kulturarv på nätet.

FOTO: ELISABETH WIKENHED


Inte säkert Hultsfred får konkurrens

Babyshambles

Kanske blir det luftigare i leden framför scenen för den som ska se till exempel Babyshambles i Hultsfred. Festivalen kan få tuff konkurrens från avsnoppat håll.

FOTO: RICHARD SKIDMORE

 

DUBBELBOKAT? Enligt Aftonbladet ska konsertarrangörerna Ema Telstar och Luger dra igång en stor musikfestival i Stockholm samma helg som Hultfredsfestivalen arrangeras den 12-14 juni. Därmed skulle Hultsfredsfestivalen få tuff konkurrens i år. Ansvarig där, Per Alexanderson, tror att anledningen i så fall skulle vara att den småländska festivalen har sagt upp sitt avtal med Ema Telstar.

   – Ema Telstar är sura, helt enkelt. De har alltid tyckt att det varit plågsamt att vi blev duktiga så snabbt. Nu vill de konkurrera ut oss, säger han till Aftonbladet. Den nya festivalen uppges kallas Way Out East, alltså Stockholms motsvarighet till förra årets nytillskott Way Out West i Göteborg. Ema Telstar vill inte kommentera Alexandersons uttalande och kan inte heller bekräfta att en ny festival är på gång. 080107

 

LILL ERIKSSON


Skåningar får åka österut för Picasso

TURNÉ. Marie Picasso, eller Lilly Marie Pettersson som den 29-åriga Idolvinnaren 2007 egentligen heter, kommer inte till den skånska västkusten som det ser ut idag. Under Sverigeturnén som startar i Västerås om några veckor ser hon fram emot att möta sina fans som direkt fört upp debutalbumet The Secret som etta på albumlistan. Skivan har redan sålt platina och innehåller bland annat vinnarmelodin This Moment. Men för Sydsveriges del är det alltså bara fans i öster som får besök av sångerskan, som stannar till i Kristianstad och Kalmar och ett tjugotal andra svenska orter. Där framträder hon tillsammans med band och körtjejen Tilly Österholm.

 

Tog inte namn efter konstnär

Det var i Tyskland redan i början av 2000-talet som Picasso slog igenom. I Sverige syntes hon i dokusåpan Big Brother där hon förlovade sig med Benjamin Sorani 2002, efter det har hon också varit programledare på tv. Sitt artistnamn har hon tagit från före detta husdjuret en pudel. 080107

Marie Picasso

Idolvinnaren är denna gång inte skåning. Och Marie Picasso, vinnare 2007, syns inte så mycket här nere under vårturnén.

FOTO: SONY BMG

 

 


Annette Brejner

Festivalchef Annette Brejner.

FOTO: IFEMA

Filmtjejer bjuder in Pernilla August

 

FILMFESTIVAL. Den internationella kvinnofilmsfestivalen i Malmö, som arrangeras för tredje året i rad den 16–18 april har bokat in skådespelerskan och regissören Pernilla August som ett av dragplåstren. På årets Ifema gäller tema kvinnliga nordiska regissörer och moderna kvinnobilden i film och medier, där August kommer att hålla en masterclass om sitt skådespeleri. Hon kommer att berätta om mytiska kvinnoroller och samarbetet med en rad stora regissörer som George Lucas, Bille August, Ingmar Bergman, Björn Runge, Ole Bornedal och Per Fly. Festivalchefen Annette Brejner har tillsammans med sina kollegor föreslagit att hon ska ta upp rollerna som Luke Skywalkers mor i Stjärnornas krig-filmerna och Jesus moder i tv.

   Även Augusts filmregissörsdebut, Blindgångare, visas i Ifemas kortfilmspaket Shorts & Champagne. Till festivalen kommer också danskan Vibeke Windeløv som bland annat varit med och producerat Lars von Triers internationella arbeten, samt amerikanska Nancy Ray Stone, som arbetat med bland annat filmer som Air Force och Spy Games. 080103


 

Jan Malmsjö medverkar i snapphanefilm

 

 

Skånefilmaren Anders Olofsson fortsätter på 12:e filmåret

 

SKÅNEFILM. Städaren Anders Olofsson, 43 år, från Helsingborg har spelat in sin film sedan 1996. Nu börjar han se slutet på sitt filmprojekt. Om drygt två år ska filmen vara klar.

   – De flesta tycker nog att jag är galen, men det är en trevlig sak att hålla på med. Film är mitt stora intresse, säger Anders Olofsson till tidningen Aftonbladet. Han är manusskribent, regissör och huvudrollsinnehavare i filmen om Stall-Eriks äventyr med snapphanarna under svensk-danska kriget i Skåne.

 

Etablerade ställer upp

Den helt egenfinansierade filmen lockar många stora namn, under 2007 har han spelat in scener med skådespelaren Kjell Bergkvist, Rickard Olsson i Bingolotto och artisten Roger Pontare. Nu i början av året hoppas Olofsson att Jan Malmsjö ska börja filma med honom, ett arbete som skulle börjat redan i höstas men problem med ”Måsen” på Dramaten kom i vägen. Malmsjö ska spela en vandringsman och sekvensen spelas in i Allerumskogen. Enligt filmaren ska även Landskronadottern Siw Malmkvist medverka till sommaren som mor Bengta. Då kan det knappast handla om några utomhusscener eftersom hon ska förflyttas till Bengtas gård den karga vintern 1672 och där tala med Stall-Erik om den spännande vargjakten. Andra vinterscener är redan avklarade, med snö vid Lillarydsgården och skogen på Söderåsen. Genom att skriva brev till tv och teatrar har filmaren hittills lyckats få med bland andra skådespelarna Johannes Brost, Peter Haber, Suzanne Reuter, Marika Lagercrantz och Sven-Bertil Taube. Men huvudrollen, stalldrängen Erik, spelas som sagt av Anders Olofsson själv. När filmen är färdig hoppas Olofsson kunna sälja den till tv, både i utbildningssyfte och som underhållning. År 2010 beräknar han ha filmen klar. 080102

Jan Malmsjö

Enligt snapphanefilmaren Anders Olofsson ska Jan Malmsjö börja jobba med honom det här året.

– Jag sköter allt själv. Kläder, finansiering, allt. Jag har mitt jobb som städare inom industrin. När jag betalat alla räkningar lägger jag alla pengar på filmen. Skådespelarna betalar jag 3 000 för en dags jobb, berättar Anders Olofsson för tidningen Aftonbladet.

FOTO: ARKIVBILD

 

Fakta Snapphanar var det skällsord den svenska krigsledningen på 1600-talet använde om stråtrövare, bönder och styrkor som stödde eller deltog på den danska sidan i de dansk-svenska krigen under perioden, framför allt under skånska kriget 1675-1679 i de tidigare dansk-norska landskapen, främst Skåneland, men även i till exempel Jämtland. Källa: Wikipedia

 


Biljettsläppet skjuts upp

 

NORJE. Den som hade satt upp en ordinarie festivalbiljett till Sweden Rock Festival i Sölvesborg på sin önskelista blev besviken i jul. In i det sista trodde arrangören att fler artister skulle kunna presenteras innan årsskiftet, men så blev det alltså inte. Istället har de beslutat att flytta fram släppet av ordinarie tredagars- och endagsbiljetter.

  – Anledningen till detta är att vi inväntar besked från olika artisters eventuella medverkan på festivalen, meddelade man dagen innan nyårsafton då ej heller priset var fastställt. För uppemot två papp säljer man nu vidare av den så kallade Decemberbiljetten, som gäller alla festivaldagarna den 4–7 juni, men då vet man alltså inte riktigt vad det är man köper. Några stora tillökningar i setlistan kan sommarens festivalbesökare nog inte räkna med. När mer information släpps i början av nästa vecka presenteras bara ett exklusivare band. Än så länge är toppnamnen främst engelska grupper som Judas Priest, Def Leppard, Whitesnake, Saxon och Electric Light Orchestra. Klara band från Sverige är bland andra Bonafide, Mustasch och Sonic Syndicate. 080102

Sweden Rock Festival 2007

FOTO: ARKIVBILD

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007